Дриль - це будівельний інструмент, який призначений для надання обертальних рухів свердла або іншому ріжучого інструменту. За допомогою дрилі здійснюють пророблення отворів в матеріалах різного типу під час здійснення будівництва, ремонту. Також, може бути застосована дриль в столярних, опоряджувальних, слюсарних видах роботи. Дрилі діляться на:

  • ручні;
  • пневматичні;
  • електричні.

Крім того, дрилі можуть відрізнятися відсутністю або наявністю ударного режиму. Порівняти дриль можна з перфоратором, а ударну дриль з відбійним молотком. Однак, істотні відмінності між цими інструментами є - відмінності, які можуть зіграти на користь дрилі або навпаки, при виборі інструмента.

Також дрилі діляться на три основні класи:

Чим відрізняється професійна дриль від побутової

Якісної дрилем виконувати можна не тільки свердлильні роботи, але і широкий спектр інших типів робіт і функцій. У зв'язку з цим, непрофесіоналові, нелегко зупинити свій вибір на одній певної моделі, які представлені виробниками на ринку.

Дрилі підрозділяються на два основні класи: професійний і побутовий. професійні дрилі призначені для регулярного використання. Ціна на них може бути в рази вище останніх. Але і відрізняються вони особливо ергономічним дизайном, наявністю різноманітних функцій і можливостей, більш вузькою сферою застосування. Такі моделі можуть витримувати жорсткий темп роботи протягом тривалого часу, не вимагаючи перепочинків. Як правило, оснащується професійний інструмент захистом від перегрівання, кращою системою безпеки для апарату і користувача, додатковими функціями для використання в професійній сфері. Варто відзначити, що і маса даних інструментів досить значна, враховуючи «начинку».

Побутовий же інструмент - ідеальний варіант для домашніх майстрів, яким дриль може стати в нагоді лише кілька разів на рік. Характеристики та ціна на моделі побутового класу відповідають один одному і тому, можна сказати, що чим дорожче побутова дриль, тим вона якісніша. Працювати подібним обладнанням можна не більше 4-х годин в день, так як побутові дрилі мають звичку грітися і «втомлюватися». Також якість матеріалів виготовлення у таких апаратів значно гірше, ніж у професійних побратимів. Але, для побутового застосування, недорогий моделі від популярного виробника більш ніж достатньо.

Двигун в побутових моделях встановлюється не надто потужний, так як він просто не нуже. На відміну від професійних інструментів, побутові сильніше схильні до впливу вологи, пилу. Але позитивні сторони все ж є, наприклад:

  • Універсальність побутової дрилі незаперечна, так як цей клас приладів включає в себе інструменти, які будуть застосовні в домашніх умовах для різних цілей. У всіх представників, обговорюваного класу, є функція реверсу, чого можна не помітити в професійній гілці.
  • Побутові дрилі конструюються з менш якісних, а й більш легких матеріалів. Патрон зручний, а на корпусі є м'які накладки. Також, безліч популярних виробників, тримаючи марку, виготовляють побутової інструмент в ергономічному дизайні.
  • Зазвичай, в приладах побутового типу є непогана захист і не дуже високі силові характеристики, що значно полегшує поводження з інструментом для недосвідченого майстра.
  • Професійний інструмент через свою вартості, як правило, не має комплектації допоміжним обладнанням, так як професіоналу повний набір може влетіти в копієчку і, найчастіше, через вузької спеціалізації, майстер сам набуває необхідні елементи для своєї дрилі. А ось побутова серія, як правило, містить у комплекті цілий набір биток, свердел, патронів і все це зберігається в фірмовому зручному і компактному кейсі.
  • Гарантійні терміни у побутових дрилів, як правило, не менше 2-х років, а ось професійний інструмент може розраховувати на безкоштовне обслуговування всього на рік.

Які бувають види спеціалізованих дрилів

Нехай і вважається дриль універсальним інструментом, але додатковими можливостями їх нерідко оснащують виробники, надаючи спеціалізацію. Існує цілий ряд спеціалізованих дрилів, про які ми поговоримо далі.

Дриль ударного типу


Ударний дриль призначена для робіт з досить міцними матеріалами, з якими не в силах впорається звичайна дриль. Іншими словами, ударна дриль - це відбійний молоток з функцією свердління. Хоча, від відбійного молотка відрізняє ударну дриль те, що ударний режим в ній все-таки не основний і впорається ударна дриль, на жаль, з основною роботою ударного молотка не завжди зможе.

Але для того, щоб пробити бетон, просвердлити метал, така дриль відмінно підійде. Такий вид роботи можливий через те, що крім функції свердління, ударна дриль оснащена ударним механізмом, що чинять потужні поштовхи вперед-назад.

Хороша ударна дриль тим, що ударний режим завжди можна відключити і інструмент знову готовий виконувати свою звичну роботу. Можна сказати, що ударна дриль - це сукупність двох, незалежних один від одного, інструментів. Варто також відзначити, що відключається ударний режим не у всіх моделей.

А якщо відкинути відбійний молоток і порівняти дриль ударну з перфоратором? Відмінності теж є і значні. У дрилі ударного типу відсутні пневматичні елементи, «п'яний» підшипник. А за принципом роботи вона абсолютно відрізняється від перфоратора. Усередині корпусу ударна дриль містить кілька зубчастих муфт .. Додаток на муфти зусиль, сприяють ковзанню муфт один з одного, звільняючи вісь обертання. Ось приступає до рухів вперед. Дриль ударний не витримає пробивання матеріалу міцніше цегли або бетону, але ударна функція корисна при оздоблювальних роботах, будівництві і ремонті, як в професійній сфері, так і в побутовій.

Дрель шуруповерт


Дриль з функцією вкручування / викручування шурупів дозволяє не тільки свердлити, а й працювати з гвинтами, шурупами, саморізами. Для складання меблів такий тип дрилі буде відмінним вибором. Та й в побутових проблемах, наприклад, для того, щоб повісити рамку з фотографією на стіну, така дриль підійде цілком. Однак, для більш складних робіт таких, як пророблення отворів в матеріалі з високою міцністю - потужності дрилі-шуруповерта може бути недостатньо.

Як правило, дриль-шуруповерт оснащується наступними функціями:

  • регулювання швидкостей;
  • імпульсний режим;
  • регулювання сили закручування;
  • режим реверсу.

Дриль кутового типу


Кутовий дриль - винахід досить молоде. Дана дриль призначена для різання отворів у важкодоступних місцях. А можливо це завдяки кутовому редуктора, в результаті якого вал обертання розташований перпендикулярно корпусу. Ударних кутових дрилів не буває через неможливість додавання ударного режиму, та й потужності такого апарату недостатньо. У зв'язку з цим, іноді варто віддати перевагу спеціальній кутовий насадки на звичайну дрель, ніж купувати подібну.

Дриль-міксер

Багато дрилі з універсальним призначенням мають в комплекті спеціальну насадку - «віночок» для змішування розчинів. Така насадка допоможе швидко і якісно змішати 10 літрів розчину. У міксера на боках є спеціальні рукоятки, а в комплекті додається кілька «віночків» для вимішування. Потужність такого дриля не висока, але працювати вони можуть довгий час без загрози перегріву.

Існують і більш потужні дрилі-міксери з декількома захисними системами. Завдяки чому, в такі дрилі можна встановлювати коронки і великі свердла. Розривна муфта призначена для забезпечення більш високої безпеки, наприклад, в разі заклинювання, людина і апарат залишаться неушкодженими.

Акумуляторна дриль

Даний тип дрилі широко поширений в роботах, де відсутня підключення до електричної мережі. Зручність даної дрилі незаперечно: у неї відсутня кабель, а наявність запасного акумулятора дозволяє уникнути ситуації, коли заряд у батареї виснажується під час роботи.

Однак, і тут недоліки є. В акумуляторної дрилі використовуються нікель-кадмієві батареї, термін служби яких не настільки великий, як хотілося б. Щоб така батарея «прожила» довше, необхідно постійно використовувати дриль, навіть якщо немає необхідності, рекомендується здійснювати холостий запуск. І потужність даного типу дрилі значно нижче електричних дрилів.

Для домашнього застосування купувати акумуляторну дриль не рекомендується, так як вдома вона може роками лежати на полиці. Також, варто відзначити, що в дрилях іноді використовуються літій-іонні і метало-гидридні акумулятори, які більш «живучі», але тим не менш, може бути застосована така дриль тільки в легких роботах з м'якими матеріалами.

Поради щодо вибору дрилі

Існує довгий список приписів, які необхідно враховувати при покупці нової дрилі. Багато з них можна підкреслити з раніше написаного.

Клас дрилі

Важливо, при виборі дрилі знати для чого вона буде використана. Якщо здобувач бажає знайти дриль для домашнього застосування. Наприклад, для дрібних робіт по ремонту, то зупинятися на професійному дорогому варіанті не резон.

Відповідно, купувати побутову малопотужних іграшку для складних робіт теж не зовсім розумна ідея. Виробники випускають досить професійних варіантів для вибору відповідного робочого обладнання.

Призначення дрилі

Спеціалізовані дрилі створені спеціально, з урахуванням певних умов роботи, які можуть виникати. Популярні моделі з ударним механізмом і дрилі-шуруповерти. Шуруповерт - кращий вибір для ремонту, слюсарної справи і меблевих робіт. А ось ударна і міксер - кращі для будівництва.

Дрилі з акумулятором підходять для місцевостей, де немає підключення до електрики за допомогою генератора або розетки. Такі дрилі зручні і компактні, але для домашнього застосування не дуже хороші, так як акумулятори не довговічні.

Потужність

Ціна на дриль, в більшості своїй, залежить від даного показника. Випускаються дрилі в великому діапазоні потужностей. Для покупця важливо визначитися з тією потужністю, яка ідеально припаде до його випадку. Середня потужність дриля складає 500-900 Вт. Для побутового використання - це оптимальна потужність, якщо звичайно, не доведеться перемішувати різні розчини і свердлити великі отвори. Продумати потрібно і це. У разі якщо мають бути подібного роду роботи, краще не скупитися і подбати про покупку більш потужного інструменту. Для звичайного застосування купують дриль потужністю від 600 до Потужність 700 Вт.

Частота обертання валу

Чим вище швидкість вала, тим якісніше виходять отвори, які дриль проробляє в стінах. У побутових моделях, високий показник частоти вказує на те, що інструмент запропонує більше можливостей за невисоку вартість. Для шліфування, полірування і робіт ударного типу, високий показник даної характеристики - безумовна перевага. Проте, висока швидкість не завжди добре, наприклад, дриль-шуруповерт краще проявляє себе при низьких оборотах - не більше 500 об. / Хв. Але і тут є своє «але», краще все-таки, купувати інструмент з можливістю регулювати обороти, щоб використовувати дриль в більш широкій сфері.

Діаметр свердління

Діаметр свердління теж важливий показник. Він позначає, з яким свердлом зможе працювати дриль. Дана характеристика, зазвичай, вказується на сайті з моделлю і в паспорті. До слова, мінімальний діаметр отворів - 0,6 см, а максимальний - не більше ніж 25 см.

Тип патрона

Патрон в дрилі може бути швидкозажимним або ключовим. Відповідно, бистрозажімний патрон дозволяє вручну затискати насадки, а для ключового буде потрібно спеціальний ключ. Звичайно, ключовий патрон не дуже зручний в експлуатації, зате він надійно тримає насадку. А ось якість швидкозатискного патрона залежить від виробника, та й з роками він слабшає.

Професійний інструмент, як правило, оснащується ключовим патроном, так як надійність у професійній сфері куди важливіше комфорту. Встановлюють його і в дрилях ударного типу через те, що швидкозажимний не впорається з потужністю такого апарату.

Найбільше значення діаметра посадки патрона

Цей критерій не менше важливий, ніж сам тип патрона. Мінімальне значення ролі не грає, а ось маскімально - це вже зовсім інша розмова. Максимальне значення може бути 16, 13, 10 мл. На потужні вироби встановлюється патрон з найвищим максимальним значенням, на середніх використовується максимальне значення в 13 мм, а для полегшених дрилів - це 10 мм.

Інші дрібниці

Важливо звертати увагу і на перемикач швидкостей обертання валу, регулятор швидкостей, наявність плавного пуску, фіксацію пускової кнопки, якість збірки. Ознайомлення з виробниками теж буде корисно. Це захистить покупця від покупки китайської дрилі, яка не протримається і року.