Сьогодні практично будь-які ремонтно-будівельні роботи вимагають застосування розмітки, так як для надійності зведення конструкції або ж якісного проведення різного роду оздоблювальних робіт потрібна висока точність і для того, щоб зробити цю найточнішу розмітку і застосовують рівень.

Рівень можна вивести різними способами, наприклад, за допомогою аналогового рівня, або будівельного бульбашкового, який являє собою різної довжини планку з розміткою, в яку встановлено колби з рідиною і бульбашкою повітря, від положення якого Ви і відштовхуєтеся для того, щоб «зловити» рівень . Такий рівень досить ефективний, але розмітка за допомогою нього займає досить багато часу, так що він більш придатний для локального застосування в одній невеликій зоні. Також можна встановити «маячки» у вигляді натягнутої нитки або волосіні, яку також доведеться натягувати за допомогою рівня, але при цьому Ви зможете розмітити великі території і приступити до роботи, але вони не надійні в тому плані, що можна легко збити їх і рівень доведеться встановлювати заново.

Отже, для того, щоб Ваша робота була якісною, точної та інтенсивної ми рекомендуємо Вам віддати перевагу саме лазерним рівнями або нівелірам. Таке будівельне обладнання швидко набрало популярність серед майстрів-аматорів, а професіонали вже давно вважають їх просто незамінними, адже такий апарат в пару кліків виведе на робочі поверхні рівні і яскраві лінії, які відмінно видно навіть на великій відстані, що дозволить працювати з лазерним рівнем навіть в найбільших приміщеннях.

Робота з лазерні нівеліри вимагає від оператора наявності певного рівня знання такого інструменту, а також досвіду в роботі і для того, щоб Ви не допустили помилок при роботі з ним ми рекомендуємо прочитати цю Стати і ознайомиться з основними правилами роботи з даним інструментом.

По суті, можна виділити три основні види лазерних нівелірів. Кожен вид розрахований на ті чи інші умови застосування, так що варто чітко розуміти який вид роботи буде виконуватися, поставити завдання і приступити до їх виконання. І так, за типами лазерні рівні бувають:

Що потрібно зробити перед початком роботи

Ну, після того, як Ви визначилися з тим, який Вам необхідний прилад і купили лазери, ввести його в експлуатацію не складе у Вас ніяких труднощів. Пам'ятайте, що будь-який складний інструмент і обладнання вимагає прочитання додається до нього інструкції по експлуатації, так як воно може мати ті чи інші ключові особливості, якими володіє конкретно Ваша модель, так що вона може вплинути на початок роботи та його зневага може надати негативний результат на якість цієї роботи.

Найчастіше більшість нівелірів готуються до роботи однаково, і не вимагає ніякого спеціального приготування для нормальної роботи і варто слідувати досить простим правилам. В першу чергу необхідно упевниться в тому, що апарат працює і наприклад якщо у Вас акумуляторна модель, зробіть повну зарядку його для роботи. Якщо ж Ваша модель працює від пальчикових батарейок, то переконаєтеся в їх наявності у нівеліра, і в їх справності, замініть їх у разі такої необхідності, після чого можна включити Ваш прилад. Якщо після включення нічого не вибухнуло, і з'явився промінь лазера, значить Ваш лазерний рівень справний, і готовий до роботи, можете приступати до його встановлення.

Як привести лазерний рівень в робоче положення

Найважливішим в роботі з лазерним нівеліром це правильно його виставити, так як саме від правильності і точності його розташування залежить, наскільки якісною буде розмітка, і в підсумку сама робота. Тому перед його використанням постарайтеся знайти підходящі для установки приладу місце і в обов'язковому порядку дотримуйтесь певним вимогам по установці нівеліра і Ваша робота завжди буде тільки змий якісною. Ми розповімо Вам про основні принципи установки нівеліра для зручності і точності розмітки і роботи в 2елом.

В першу чергу переконайтеся в тому, що на шляху лазерного проекції спокійно їхати у відпустку і перешкод, так як це викличе перекривання лінії рівня і це суттєво знизить зручність і точність роботи, так що встановлюйте нівелір на відкритій місцевості.

Переконайтеся в тому, що встановлюєте нівелір на допустимій відстані щодо об'єкта. Уважно ознайомтеся з максимально допустимим значенням проектування лазерного рівня, і якщо Ви працюєте на дуже великих відстанях, вибирайте більш потужні моделі або ж застосовуйте спеціальні приймачі променя. Пам'ятайте, що чим ближче нівелір до робочої поверхні, тим чіткіше лінія.

При установці приладу ні в якому разі не допускайте переміщення або тряски приладу для максимально точної роботи. Лазерний нівелір - це статичний прилад і його необхідно, по можливості жорстко зафіксувати в одному положенні. Найкраще розміщувати його на столі або будь-який інший прямий і жорсткої конструкції. Деякі моделі обладнані персональними штативами.

Перед тим, як приступити до виконання роботи, варто вирівняти нівелір відносно горизонтальної осі, і для цього у нього є бульбашковий рівень. Дорожчі моделі мають таку функцію як автоматичне вирівнювання, він сам стабілізує своє становище, і в разі його перекосу він дає звуковий сигнал, після його відключення Ви відразу зрозумієте, що нівелір вирівняний і готовий до роботи.

При роботі з нівеліром варто пам'ятати про безпеку. Попередьте людей на об'єкті про те, що тут працює лазерне обладнання, так як потужний промінь лазера при попаданні в око може його травмувати, тварин також варто видалити з об'єкта.

Як налаштовувати лазер нівелір

Як і говорилося раніше, в докладає інструкції по експлуатації завжди описується основна настройка нівеліра, але часом вона занадто складна, особливо для недосвідченого користувача. Для початку варто встановити його строго за рівнем, і для цього у нівеліра на корпусі є бульбашковий рівень. Налаштування положення проводиться шляхом підкручування опорних болтів, а ті моделі, які регулюють своє положення автоматично, часто просто коректують його в межах 10-15 градусів, так що з теж іноді доводиться коригувати вручну, тим же способом.

Статичні побудовники ліній проектує на поверхню відразу два променя, причому в разі потреби Ви можете налаштувати його так, щоб він давав лише один необхідний Вам промінь, по горизонталі або по вертикалі. Деякі моделі таких нівелірів здатні показати Вам лінії схилу або ж точки, і при необхідності також можна відключати ці параметри роботи.

Ротаційні побудовники ліній проектує лише одну площину, і лише деякі моделі здатні на проектування вертикальної осі. Основні настройки такого рівня - це швидкість обертання лазера і величина кута сканування.

При роботі з нівеліром пам'ятайте, що зовсім ні до чого включати відразу всі можливі осі і точки для роботи, якщо у Вас конкретна задача в тому, щоб перевірити, чи рівно встановлено вікно по горизонталі, Вам абсолютно не потрібні вертикальні проекції. Так Ви не будете збиватися з пантелику і не садіть зайвий раз батарею.

Додаткові пристосування, що полегшують роботу з нівеліром

Додаткові пристосування дозволять не тільки полегшити роботу з ним, вони також збільшують точність в роботі і його ефективність. Існує три основних додаткових пристосувань:

  • приймач променів
  • Мішень попадання точно в ціль
  • рейка

Приймач променя необхідний в тому випадку, якщо роботи ведуться в дуже великому приміщенні, і нівелір просто не здатний покрити необхідну відстань, або ж для роботи на вулиці, де він дасть чітку лінію навіть при сильно яскравому сонці. Бажано купувати і приймач і нівелір від одного виробника, щоб уникнути несумісності.

Мішень дозволить Вам з вражаючою точністю розмітити дві точки в одній площині, але на різній висоті. Такі мішені найчастіше йдуть в комплекті з нівелірами, а й окремо у вільному продажі вони є. Найчастіше такі мішені застосовують при роботах, в разі великої різниці в відстані між деякими точками.

Рейка дозволяє з особливою легкістю і точністю проводити паралельні лінії на одній площині, в разі необхідності таких ліній з однаковим відстанню. Після завершення розмітки Ви зможете в будь-який момент повернути нівелір в початкове положення без втрати в точності - це дуже зручне і нехитре пристосування.

Лазерний нівелір на практиці: кілька конкретних прикладів використання

В принципі, скрізь, де необхідно робити що-небудь за рівнем Ви зможете застосувати лазери і область його застосування практично безмежна, так що це дійсно універсальний прилад. Розглянемо деякі можливі варіанти застосування такого обладнання на практиці.

  • вирівнювання поверхні
  • Оздоблення кахлем
  • Побудова похилих площин
  • Поклейка шпалер
  • Установка меблів і кухонної техніки
  • Планування приміщень і монтаж перегородок

Все це лише мала частина того, що можна робити, маючи в арсеналі лазери, Ви з легкістю зможете вирівняти поверхню, провівши розмітку вертикалі на необхідній відстані, і Ви не зможете домогтися настільки ж високої точності в роботі при використанні аналогового вимірювального інструмента. Відступивши на необхідну відстань, Ви будете мати лінію, яка покаже, до якого моменту необхідно буде наносити обробний матеріал для вирівнювання вертикальної поверхні.

При включенні горизонтальної і вертикальної лінії променя лазера у нівеліра Ви отримаєте ідеальне перехрестя, за допомогою якого Ви зможете дуже швидко і якісно класти кахель, використовуючи лінії проекції для вирівнювання сторін плитки, а перехрестя для того, щоб точно зловити кут.

Лазерний промінь може давати і похилі площини для того, щоб здійснювати складні дизайни, або ж різні конструкції. Наприклад, розкреслити ідеальне положення для перилли щодо сходів, це запросто зможе зробити з сучасні лазери. Моделі з автоматичним вирівнюванням можуть ускладнити таку роботу, так що систему варто блокувати перед роботою.

Поклеїти шпалери з нівеліром простіше простого. Ви зможете швидко накреслити вертикальну площину для початку роботи, або ж горизонтальну для поклейки фільонки. Все це дозволить Вам не тільки полегшити процес поклейки, він також значно збільшує якість кінцевого результату.

Лазерний нівелір значно спростить Вашу роботу з монтажу полиць і інших меблів. Бульбашковий будівельний рівень не завжди зручний, тому що часом просто не вистачає для нього третьої руки, та й часу це забере багато, а ось лазерна розмітка точна і дозволить Вам ідеально повісити полку, картину, встановити вбудовується обладнання.

Встановити перегородку в приміщенні простіше, коли у Вас в одну мить з'являється лазерний покажчик в необхідному місці без потреби в довгому розкреслюванні кімнати за допомогою сходів або драбини, або нагинатися довго малюючи на підлозі лінії.

Пам'ятаємо про безпеку

Як ми говорили Вам раніше, сила променя досить велика для того, щоб пошкодити очі Вам чи Вашим тваринам, так що ні в якому разі не допускайте його потрапляння в очі. Працюйте завжди в захисних окулярах, вони також, крім захисту очей, дозволять Вам краще бачити лінію лазера при будь-якому освітленні.