Слово «перфоратор» з латинської мови можна перевести, як «пробивати». Перфоратор - це інструмент свердлильний, який забезпечує з обертанням робочого елемента його поздовжньо-осьові руху.

Для того, щоб створити імпульс, який направляє користувач по відношенню до оброблюваного матеріалу, застосовується електромагнітний, а іноді, пневматичний механізм. Потужність інструменту визначають по енергії удару і потужності двигуна.

Конструктивно і за способом роботи, перфоратор, багато в чому схожий з дрилем. Однак, відмінності є - відмінності, які можуть зіграти на користь перфоратора.

Ударний дриль і перфоратор - аж ніяк не одне й те саме

Загальна помилка багатьох майстрів полягає в тому, що вони ототожнюють перфоратор з дрилем. Дриль, безумовно, є одним з найпопулярніших універсальних будівельних інструментів, але і перфоратор незамінний, як інструмент для здійснення різних видів робіт. Конструктивно ці обидва інструменту дуже схожі, проте, у них відмінні один від одного принципи роботи і для того, щоб робота пройшла гладко, швидко і як треба, необхідно усвідомлювати різницю між обговорюваними апаратами.

 

Перфоратор - інструмент, призначений для того різання отворів в матеріалі і ударних робіт по відношенню до не особливо щільним матеріалами: бетон і камінь. Ударний дриль виконує ті ж функції. За винятком того, що перфоратор - інструмент производительней в ударі і ударна функція у нього все ж основна в той час, як у дрилі вона другорядна. Ударні дрилі, як правило, мають можливість відключення ударної функції, перфоратор ж, навпаки, може працювати, як відбійний молоток без функції свердління.

Через потужний ударної дії, у перфоратора відрізняється патрон. Як в дрилі свердел не затискається, а просто вставляється. І, звичайно ж, для спеціального перфораторного патрона знадобляться особливі свердла.

Перфоратор не годиться для того різання отворів в металах або деревині, але для свердління бетону кращого інструменту годі й шукати. Якщо дриль використовується, як правило, в ремонті, то перфоратор ідеальний в будівництві та оздоблювальних роботах. А, залишивши тільки ударний режим, за допомогою перфоратора можна проробляти штроби, здійснювати демонтаж, руйнування не потрібного матеріалу і багато іншого.

Відносно технічних характеристик перфоратора: в ньому важливу роль відіграє потужність, яка має мінімальне значення рівне 400 Вт і енергія удару, яка вимірюється в Дж. У багатьох виробників можливості перфоратора можна визначити по масі інструменту.

Що треба врахувати при виборі перфоратора

Під час будівництва і капітального ремонту, перфоратор - річ незамінна. Як тільки виробники почали випускати інструмент, процес проведення робіт істотно покращився. Зараз, асортимент перфораторів великий - випускаються вони під логотипом кожної торгової марки, що спеціалізується на виробництві будівельного інструменту.

 

І нерідко, перед майстром виникає питання про покупку правильного інструменту. Питання це досить важливий, так як перфоратор не можна назвати дешевим інструментом і щоб вірно підійти до покупки, слід розуміти принцип його роботи і важливі конструктивні особливості.

Класифікації перфораторів

Для початку варто відзначити, що перфоратор може бути оснащений такими режимами, як:

  • свердління;
  • свердління з ударом;
  • удар без свердління.

Завдяки наявності трьох режимів в перфораторі, інструмент можна назвати універсальним в сфері будівельних робіт.

По масі перфоратори класифікуються на:

  • легкі;
  • середні;
  • важкі.

Уже говорилося раніше, що від маси інструменту залежить його потужність. Тому, перед покупкою необхідно визначитися з тим, які роботи повинен буде виконувати перфоратор.

Існує ще одна класифікація перфораторів, а саме:

  • професійний інструмент;
  • напівпрофесійний інструмент;
  • побутовий інструмент.

Поділ перфораторів на професійний і побутовий залежить від можливостей, якості та потужності інструментів.

Енергія удару

Це основна характеристика перфоратора. Її вимірюють в Джоулях. Легкі моделі мають силу удару, що не перевищує позначку в 2 Дж, а ось більш серйозні моделі можуть володіти силою 8-15 Дж.

Чим вище показник енергії удару, тим з більшим діаметром будуть виходити отвори в матеріалі. Коли енергія удару занадто низька, будуть виходити отвору не краще, ніж у ударного дриля і, при цьому, отвору не будуть пробиватися, а просвердлюють. Через це, робочі елементи перфоратора будуть псуватися швидше, а високої продуктивності від такого апарату і зовсім не дочекаєшся.

Енергія удару ніякого відношення до прикладається силам не має в перфораторі, як в ударного дриля. Коли в магазині, покупця намагаються залучити високою силою удару, не варто звертати увагу на таку рекламу. Потрібно знати, при виборі інструменту, що висока сила ударів (від 10 Дж) призводить до раптового виходу з експлуатації перфоратора. Це пояснюється тим, що при високих навантаженнях, тугоплавкі вставні частини інструменту, досить швидко ламаються.

Потужність

Перфоратор володіє меншою потужністю в порівнянні з електричним дрилем. А все тому, що свердлити набагато важче, ніж довбати. У зв'язку з цим, вал перфоратора не потребує швидкості обертання, яка повинна бути у дрилі. Залежно від типу патрона, потужність інструменту відрізняється. Потужність перфоратора може коливатися в діапазонах 400-800 Вт і 1-1,2 кВт, в залежності від використовуваного патрона. Так що, при покупці перфоратора, не обов'язково звертати увагу на потужність інструменту.

Частота ударів

Поршень інструменту вдаряє об бойок і так виходить удар. Якщо вирахувати, скільки таких ударів доводиться на хвилину, отримаємо дані про частоту ударів. Чим вище цей показник, тим швидше перфоратор буде справлятися з пробиттям отворів. Продуктивність інструменту залежить від частоти і енергії ударів. Хороші виробники намагаються добре поєднувати ці два показника в своїй продукції. Тому, вибираючи перфоратор, рекомендується віддавати перевагу знайомим брендам.

Частота обертання шпинделя

Важлива характеристика для перфоратора. Швидкість обертання валу у нього значно нижче, ніж у дрилі. Різні класи інструменту характеризуються даними показником. Діапазон частоти обертання шпинделя - 600 - 1500 об. / Хв. Чим вище потужність і продуктивність даного інструменту, тим нижче частота обертання.

Тип патрона

Тип патрона важливий для перфоратора, так як є основним робочим елементом конструкції. Маса перфоратора залежить від використовуваного патрона. Якщо здобувач шукає легкий прилад, то потрібно вибирати модель з патроном SDSplus.

Професійні ж моделі відрізняються, як типом патрона, так і більш значною масою. Можуть важити перфоратори з патроном SDSmax до 11 кг. Габаритні розміри такого інструменту теж великі. Отвір, яке проб'є даний перфоратор, може перевищувати 5 см.

Не так давно, виробники стали випускати перфоратори з патроном SDStop. Модель з таким патроном відмінно підійде для того різання отворів діаметром 1,6-2,5 см.

Робочі режими

Конструкція і характеристики важливі при виборі інструменту, але також велику роль відіграє те, якими режимами роботи оснащений інструмент.

Деякі перфоратори мають всього один режим і в роботі нагадують звичайну дрель. Для того різання отворів в таких матеріалах, як метал і деревина, вони підійдуть. Перфоратор з двома режимами - це коли вісь не тільки обертається, але і забезпечує коливальні рухи в момент обертання. Перфоратор з трьома режимами може наносити удари без обертання. Даний інструмент має більш універсальне призначення. З його допомогою можна свердлити, свердлити з ударом і довбати.

Широкий асортимент перфораторів передбачає наявність різного роду модифікацій. І, при цьому, вони можуть бути 1-, 2- або 3 режимні. Режимний перфоратор обійдеться дорожче, але даний тип інструменту допоможе в будь-якій ситуації.

Вибираючи перфоратор, важливо враховувати його дизайн, особливості конструкції, форму. Рекомендується, особисто вибирати інструмент, коли можна безпосередньо контактувати з ним: потримати в руках, перевірити систему управління, зручність при утриманні та багато іншого.

Додаткові функції

Технології розвиваються дуже стрімко і, середньостатистичний користувач, вимагає від сучасних інструментів набагато більшого. Виробники інструментів оснащують свої вироби можливостями, які можуть сприяти застосуванню або внесенням змін обов'язково як приладу, так і користувачеві. Бувають стандартні функції, які найчастіше застосовуються в сучасних моделях, але деякі виробники пішли далі і оснастили свої інструменти «візитними картками».

Тут варто розуміти, що всі додаткові функції будуть впливати на вартість перфоратора і, приймаючи рішення, якому інструменту віддати вирішальний голос, варто переконатися в тому, чи так уже потрібні ці додаткові функції.

І все ж: побутова модель або професійна?

Професійний інструмент наділений довгим списком функцій. Надійність і довговічність професійного обладнання - незаперечний факт. Відрізняються побутові від професійних зовні, і обчислити клас моделі зовсім нескладно.

Але, що найголовніше, це продуктивні можливості професійних перфораторів. Вони не вимагають перепочинку в роботі, швидко, а часто, набагато більш якісно виконують свою роботу. Однак, для дома не потрібен апарат, який витримає навантаження 8 годин підряд, та й зберігати таке обладнання непросто, так як професійні моделі набагато більше і важче побутових. До того ж, будинки, як правило, не доводиться виконувати якісь особливі завдання, з якими не зможе впорається легка модель.

І так, якими ж характеристиками повинен володіти перфоратор для домашнього використання?

Ну, по-перше, в потужному перфораторі немає ніякої потреби. Найоптимальніша потужність для нього - це 0,5 - 0,9 кВт.

По-друге, сила удару домашнього перфоратора може доставляти 2,2 Дж максимум.

По-третє, 3-режимний перфоратор - кращий вибір для домашнього застосування, так як універсальний. Для роботи в професійній сфері справи йдуть інакше. Там може знадобитися тільки режим буріння і резоннее буде придбати якісний 1-режимний інструмент для спеціальних цілей.

Також важливо, щоб у перфоратора був регулятор швидкості обертання, що захищає від заклинювань, муфта і патрон SDSplus.

Правильно експлуатуємо перфоратор


Для того, щоб використовувати перфоратор багато розуму не треба, потрібен досвід і вміння тримати інструмент, який здатний руйнувати міцні матеріали. Фахівці давно звикли до поштовхів, пилу і вібрації. А ось, початківець майстер може відчувати певний дискомфорт під час використання перфоратора. Далі, описано кілька правил, які допоможуть в роботі з перфоратором

  • І так, важливе правило! Дуже важливо використовувати дефолтні патрони, тобто патрони, які призначені для певного перфоратора. Але не тільки патрони, купувати бури і мастильні матеріали слід у тій торгової марки, логотип якої зазначений на перфоратори.
  • Здійснювати обслуговування перфоратора необхідно регулярно, навіть якщо їм довго не користуються. Очищення та змащування перфоратора після тривалих робіт також рекомендується. Особливу увагу слід приділяти SDS - хвостовику при змазуванні приладу.
  • Тривала робота для перфоратора згубна. Тому, настійно рекомендується робити зупинки в роботі хвилин на 15-20. В цей час і прилад встигне охолонути і майстер відпочине.
  • Для того різання глибокого отвору в матеріалі, не варто тиснути на прилад, щоб скоріше його зробити. Потрібно цю роботу розбити на кілька етапів, витягуючи бур час від часу, щоб очистити отвір.
  • Натискаючи на інструмент під час роботи, користувач сприяє більш скоро зносу ударного механізму. Також, через це, якір двигуна може перегрітися, а це загрожує незворотною поломкою інструменту.
  • Ударний режим не варто використовувати довго, іноді слід перемикатися на свердління на пару хвилин. Ця маніпуляція дозволить інструменту охолодитися, а також розподілить мастило по потрібних місцях робочого елемента.
  • Щоб захистити патрон від руйнування, необхідно здійснювати роботу в положенні перпендикулярному по відношенню до продалбиваемому отвору, не допускаючи зміни положення інструменту.
  • При виникненні навіть найменшої поломки або несправності, обов'язково потрібно звернутися в сервісний центр. Перфоратор - пристрій складне і, найменша поломка може спричинити за собою велику несправність.